Toshiba Binnendeel.

Binnendelen zijn er in vele verschijningsvormen. Het bekendst is het wandmodel dat in de ruimte hoog aan de wand wordt gemonteerd. Echter zijn er ook modellen die op de vloer staan, aan het plafond hangen of die geheel of gedeeltelijk ingebouwd worden en daardoor minder zichtbaar zijn. Afhankelijk van de wensen van de gebruiker en de mogelijkheden in de ruimte kan uit een diversiteit aan modellen gekozen worden.

Elk model werkt op dezelfde manier. Het zuigt de lucht aan in de ruimte, draagt warmte of kou uit deze lucht over aan een warmtewisselaar en transporteert deze warmte of kou via een leiding naar het buitendeel. Indien de airconditioning is ingesteld om te koelen, zal het gekoelde lucht ‘terugkrijgen’ dat via de uitblaasopening weer de ruimte in geblazen wordt. Indien de airconditioner moet verwarmen, zal deze uiteraard de verwarmde lucht uitblazen. 

Daarnaast beschikt vrijwel iedere airconditioner over een filtersysteem dat ervoor zorgt dat de gekoelde of verwarmde lucht die uitgeblazen wordt ontdaan is van stof, vervuilende deeltjes en nare luchtjes. De deeltjes worden opgevangen en verzameld in een inwendig filter, welke in de meeste gevallen eenvoudig door de gebruiker zelf te reinigen is. Als de airconditioner koelt, wordt de lucht ook nog ontvochtigd. Het opgevangen vocht wordt afgevoerd via een apart leidingsysteem, dat meestal aangesloten wordt op de regenwaterafvoer.

Toshiba Buitendeel

Het buitendeel wordt vanzelfsprekend buiten opgesteld. Het formaat van het buitendeel is afhankelijk van het benodigde vermogen, wat weer afhankelijk is van de afmeting(en) van de te koelen en/of verwarmen ruimte(s). Hoe groter het gewenste vermogen van het gehele systeem, hoe groter het buitendeel.

Dit deel van de installatie, ook wel de condensingunit genoemd, kan op het dak of tegen de muur worden geplaatst. Het kan ook op de begane grond, bijvoorbeeld in de tuin of op het balkon. Via leidingen wordt het buitendeel gekoppeld aan het binnendeel. Deze leidingen zorgen voor het transport van het koudemiddel dat de warmte of koude verplaatst. Dit koelproces is omkeerbaar, wat ervoor zorgt dat de airconditioner ook kan verwarmen. Daarom wordt een airconditioner ook een warmtepomp genoemd.

Indien de airconditioner verwarmt, onttrekt het buitendeel warmte aan de buitenlucht. Zelfs als het buiten vriest (-15) kan het buitendeel hieraan nog warmte onttrekken! De verzamelde warmte wordt door de condensor teruggestuurd naar het binnendeel. In het buitendeel bevindt zich ook de compressor, de motor van de airconditioner, die ervoor zorgt dat het koudemiddel door de installatie stroomt. Daarnaast beschikt het buitendeel over de benodigde elektronica.

Inverter (uitvinding van Toshiba)
Inverter-gestuurde systemen zorgen voor een constante binnentemperatuur. Bij veranderingen passen ze de temperatuur automatisch en traploos aan. Bijvoorbeeld als de zon plotseling achter de wolken verdwijnt. Inverter-systemen koppelen een grotere verwarmingscapaciteit aan een hoog gebruikscomfort, een zeer laag geluidsniveau en tot 50% lager energieverbruik.

Koudemiddel R32

Een airconditioningsysteem gebruikt koudemiddel om te koelen, dit koudemiddel is een zogenaamd F-gas. Schadelijke F-gassen worden in het kader van vermindering van CO2 uitstoot en het tegengaan van klimaatverandering steeds meer uitgebannen. Voor het koudemiddel in airconditioners wordt daarom gefaseerd de overstap gemaakt op een milieuvriendelijkere variant; R32. Een groot gedeelte van de TOSHIBA systemen zijn inmiddels voorzien van dit R32 koudemiddel. Daar merkt u als gebruiker niets van, het milieu echter wel. Met het toepassen van R32 wordt namelijk een start gemaakt met het uitbannen van gassen met een hoog Global Warming Potential. Uiteindelijk zal voor steeds meer airconditioningsystemen de overstap gemaakt worden.