Toshiba Estia lucht-water warmtepomp.


Verantwoordelijkheid voor milieu en toekomst.
U hecht veel waarde aan comfort, zeker als het gaat om uw woning. Tegelijk doet u er alles aan om duurzaam te leven. Om energie te besparen. Daarom gebruikt u spaarlampen en heeft u een wasmachine met energielabel A. Misschien heeft u wel zonnepanelen op het dak en rijdt u in een elektrische auto. Is het dan niet gek dat u uw huis nog steeds volledig verwarmt met aardgas? Ontdek het nieuwe verwarmen en maak kennis met het meest duurzame alternatief voor de cv-ketel.

Niet minder maar anders.
Als het om fossiele brandstoffen als olie, steenkolen en aardgas gaat, weten we twee dingen zeker: Ze veroorzaken zorgwekkende klimaatveranderingen en ze raken uitgeput. Het is dus hoog tijd om ook de manier waarop wij onze woningen verwarmen, te verduurzamen. Want zelfs de meest zuinige hr-ketel verbruikt onnodig veel gas. De warmtepomp is een verwarmingsmethode die de warmte uit de buitenlucht haalt, zelfs als het buiten vriest (-20 graden). Uw gasverbruik en CO2-uitstoot gaan hierdoor met minimaal 100% omlaag! Terwijl u geniet van het comfort zoals u dat gewend bent van uw cv-ketel.

Toshiba Estia lucht-water warmtepomp.
TOSHIBA biedt hiervoor het Estia lucht-water warmtepompsysteem. Dit systeem bestaat in de basis uit drie delen. Een buitendeel, een hydromodule en een warmwatervat dat warm water opslaat en warm houdt voor keuken, badkamer en andere punten waar warm water getapt wordt.

Het buitendeel wordt, logischerwijs, in de buitenruimte geplaatst. De Estia buitendelen hebben, naar gelang de capaciteitsbehoefte een bepaalde afmeting, maar zijn zo ontworpen dat ze gunstig kunnen worden opgesteld waardoor ze, zo min mogelijk of helemaal, niet in het zicht staan. Daarnaast is het ontwerp zo dat de geluidsproductie laag is. Binnen wordt de hydromodule geïnstalleerd, dit is het kloppend hart van het systeem. Deze regelt dat er voldoende warm water geproduceerd wordt en neemt de verdeling tussen verwarmingswater en warm tapwater voor zijn rekening. In de hydromodule bevindt zich de bediening waarmee het systeem geheel naar wens kan worden ingesteld, of instellingen (tijdelijk) kunnen worden aangepast. Zaken zoals temperatuurregeling, dag- en weekprogrammering maar ook de status van het systeem worden hier geregeld en getoond. Tot slot dient voor de tapwatervoorziening nog een opslagvat te worden geplaatst. De inhoud van dit vat is afhankelijk van de warmwaterbehoefte. Zo kan een relatief klein gebouw voorzien worden maar als de behoefte groter is, door de samenstelling van het huishouden of de grootte van het pand, biedt het assortiment ook oplossingen. Alle Estia systemen zijn daarnaast uitgerust met een automatische legionella beveiliging, dat is een geruststellende gedachte.

In de meeste gevallen wordt deze manier van verwarmen toegepast in combinatie met vloerverwarming. De vloerverwarming kan op warme dagen ook dienst doen als koeling door er koud water doorheen te laten stromen. Zo biedt een lucht-water warmtepompsysteem het gehele jaar door energiezuinig comfort.

Nieuwe of bestaande bouw.
In een nog te bouwen pand kan relatief eenvoudig rekening gehouden worden met de toepassing van een lucht-water warmtepomp. In overleg met alle partijen kan een systeem ontworpen worden waarbij een warmte afgiftesysteem, leidingwerk en elektriciteitsvoorzieningen goed voorbereid kunnen worden. De Estia-systemen voldoen bovendien aan de eisen die door de overheid gesteld worden aan verwarmingssystemen voor nieuwbouw. Zo kan Estia als volledig zelfstandig opererend systeem zorgen voor de verwarmingsbehoefte en warmwatervoorziening. Wil je echter een bestaand pand voorzien van een lucht-water warmtepomp dan zal gekeken moeten worden naar de situatie ter plaatse, zoals aanwezig leidingwerk, de elektriciteitsvoorzieningen en de isolatiegraad van een gebouw. En natuurlijk naar de eisen en wensen van de gebruiker. In veel gevallen zal Estia dan ook als zelfstandig systeem toegepast kunnen worden maar er kan ook gekozen worden voor een samenwerkingsverband met de CV ketel. De regeltechniek in het Estia systeem zorgt er dan automatisch voor dat de CV ketel bijspringt indien nodig. 

En als het ijskoud is?
Zelfs als het buiten -20°C is kan de Estia warmtepomp nog warmte halen uit de buitenlucht. Vanzelfsprekend moet de warmtepomp dan harder werken waardoor het rendement daalt en het energieverbuik stijgt. Toch is dit nog steeds een duurzamer alternatief voor gasgestookte systemen, zeker nu allerlei maatregelen worden genomen om het gasverbruik terug te dringen, zoals bijvoorbeeld het lager houden van de tarieven voor elektriciteit dan de tarieven voor gas.