SunPower is een Amerikaanse producent van zonnepanelen en zonnecellen, met hoofdkantoor in San Jose, Californië. Het werd opgericht in 1985, en speelt al vele jaren een pioniersrol op de markt van de zonne-energie. Als leverancier voor ondermeer de NASA heeft het door de jaren heen een sterke reputatie opgebouwd bij zowel particulieren als bedrijven.
SunPower brengt voornamelijk zonnepanelen op de markt op basis van monokristallijne zonnecellen. De zonnepanelen behalen een rendement die tot de hoogste op de markt behoort. Sommige van SunPowers zonnepanelen kunnen zelfs een rendement boven 22% halen, wat geen enkele andere producent op de zonnepanelenmarkt hen nadoet.
De zonnepanelen die SunPower maakt behoren tot de beste die momenteel op de markt te verkrijgen zijn. Enkel SpectroLab schiet geregeld nog efficiëntere zonnepanelen de ruimte in, maar indien je op zoek bent naar zonnepanelen om op je dak te leggen, dan is SunPower nauwelijks te kloppen.
SunPower zonnepanelen zijn dus onder de beste die op de markt te verkrijgen zijn, maar zeker niet de goedkoopste. De modules van SunPower zijn merkelijk duurder, zelfs veel duurder dan andere Tier 1 zonnepanelen.
Laten we eens uitzoeken of SunPower zonnepanelen die hoge prijs wel waard zijn.
SunPower is één van de 30-tal merken die zich onder de Tier 1 merken mag rekenen. Tier 1 merken zijn de Champions League onder de zonnepanelen, de topmerken die hun producten van start tot finish zelf produceren aan een hoge kwaliteit. Zo’n 80% van de Tier 1 zonnepanelen wordt geproduceerd in China, en wordt verkocht in Europa aan een relatief gelijke prijs per wattpiek. Dit zijn de ‘Standard Tier 1’ zonnepanelen. Voorbeelden van Tier 1 merken zijn Trina Solar, Renesola, Jinko Solar, JA Solar en Canadian Solar.
Wil je nog een trapje hoger qua kwaliteit en duurzaamheid, dan kom je bij de ‘Premium Tier 1’ zonnepanelen uit. Hier zitten merken als LG, Q-Cells, REC en Winaico. Hun prijs ligt zo’n 30% hoger dan de Standard Tier 1 merken.
Nog een trapje hoger staat SunPower, helemaal alléén aan de top. SunPower zonnepanelen zijn zo’n 75% tot 100% duurder dan Standard Tier 1 zonnepanelen.
Indien je zonnepanelen van topkwaliteit wil, dan moet je er inderdaad voor betalen. Maar waarom zijn er zoveel consumenten die er toch de nodige centen voor neerleggen?
Laten we even teruggaan in de geschiedenis om meer te weten te komen over SunPower.
SunPower is een Amerikaans bedrijf, opgericht in 1985 door Richard Swanson. Swanson was gefascineerd door zonnepanelen, en meer bepaald de toepassing ervan in de ruimtevaart. SunPower heeft lange tijd de concurrentie aangegaan met Spectrolab, en heeft in de loop der jaren maar liefst 6 miljoen dollar geïnvesteerd in het vervaardigen van zonnecellen voor de ruimtevaartindustrie. Spectrolab heeft die concurrentiestrijd uiteindelijk gewonnen.
SunPower is zich dan gaan toeleggen op de ‘aardse’ markt, het vervaardigen van zonnepanelen voor particulieren en bedrijf . Maar de drang om zonnepanelen met hoge efficiëntie te vervaardigen is bij SunPower steeds aanwezig gebleven.
Zonnepanelen van SunPower hebben de hoogste efficiëntie op de markt, met rendementen die kunnen stijgen tot 22,5%. Het is één van de voornaamste redenen waarom veel consumenten voor dit merk kiezen.
Uitzonderlijk hogere rendementen dus, maar er is meer.
SunPower biedt op haar Maxeon zonnepanelen een garantie aan van 40 jaar. Wanneer je even rondkijkt op internet, dan zal het je waarschijnlijk opvallen dat er geen andere merken zijn met een garantie van 40 jaar. Speciaal dus.
Waarom?
Wat andere merken aanbieden, is een performantiegarantie van 25 jaar. Dit wil dus zeggen dat de zonnepanelen aangeboden door deze merken een levensduur hebben van minstens 25 jaar. Als de module niet defect raakt tenminste… Want indien je module defect raakt, zal de performantiegarantie dit niet dekken.
Hier maakt SunPower een groot verschil met andere merken. SunPower biedt naast een performantiegarantie van 40 jaar ook een productgarantie van 40 jaar. Defecte modules zullen bij SunPower gedekt worden door deze productgarantie van 40 jaar. Een eenvoudig telefoontje volstaat, en SunPower stuurt een installateur langs om je module te herstellen of te vervangen. Een service die andere merken niet aanbieden.
40 jaar is ook een uitzonderlijk lange garantieperiode. Bij andere merken bedraagt de productgarantie vaak slechts 10 jaar.
De reden waarom SunPower zo’n lange garantieperiode kan aanbieden? Heel eenvoudig. De zonnepanelen van SunPower zijn dermate betrouwbaar dat ze nauwelijks defect raken. Sunpowers zogenaamde "failure rate" bedraagt 27 op 1 miljoen. Dat betekent dat slechts 1 zonnepaneel op 37.000 defect raakt, en vervangen moet worden. Een onwaarschijnlijk aantal. Heb je een installatie van ongeveer 5.000 kWh met 15 panelen, dan heb je slechts 1 kans op 2.500 dat je te maken krijgt met een defect zonnepaneel dat vervangen moet worden.
Wel, één van de belangrijkste oorzaken waarom zonnepanelen defect raken is thermische uitzetting. Door temperatuurverschillen kunnen materialen in verschillende mate uitzetten of inkrimpen. Deze interne bewegingen zetten een druk op de verbindingen tussen deze verschillende materialen, wat uiteindelijk kan leiden tot scheurtjes of vervormingen van de dunne metalen draadjes die uiteindelijk de elektriciteit zullen opwekken.
Wanneer deze draadjes scheuren en de stroomtoevoer onderbreken, kunnen ze een zogenaamde hot spot gaan vormen die geleidelijk aan ook door de beschermingslaag kan branden. Dit kan leiden tot corrosie en het uiteindelijke defect van het hele zonnepaneel.
SunPower claimt een oplossing voor het probleem van thermische uitzetting gevonden te hebben, tenminste toch voor de eerste 40 jaar van de totale levensduur van een zonnepaneel. Ze hebben de metalen draadjes die verantwoordelijk zijn voor het opwekken van energie op zo’n manier ontworpen dat ze samen een soort van gaas gaan vormen, waardoor ze op die manier geen negatieve impact ondervinden van thermische uitzetting.
Ze hebben ook het overlevingsvermogen van verbindingen tussen zonnecellen onderling sterk verbeterd, door er meer te ontwerpen en op die manier minder hinder te ondervinden van thermisch uitzetting.
De panelen hebben ook een dunne koperen backing. Koper is een zacht, kneedbaar metaal, voorkomt beschadiging door thermische uitzetting en is ook uitstekend in het tegengaan van corrosie. Koper is helaas wel een duur materiaal, waardoor ze bij SunPower misschien beter hadden gekozen voor een ander materiaal. Maar ook andere geschikte materialen, zoals goud en zilver, zijn uiteraard heel duur. Dus is koper misschien nog wel de beste keuze die gemaakt kon worden door SunPower.
SunPower zonnepanelen zijn extreem betrouwbaar, en claimen gedurende hun levensduur ook meer elektriciteit per watt te produceren dan de meeste andere zonnepanelen. Dit doen ze op verschillende manieren.
De output van zonnepanelen varieert. Geen enkel productieproces is zo gesofisticeerd dat het twee perfect identieke zonnepanelen kan maken. Zelfs SunPower kan dit niet. Maar als je bij SunPower een zonnepaneel van 425 Watt koopt, dan zal je ook een zonnepaneel krijgen dat 425 Watt produceert, plus 0% tot 5%. Dat wil dus zeggen dat 425 Watt het absolute minimum is. Elke variantie in productieoutput zal dus steeds in je voordeel zijn.
Positieve tolerantie is niet zo’n zeldzaam fenomeen bij zonnepanelen van hoge kwaliteit. Maar er zijn toch nog vele zonnepanelen waar de output zowel in je voordeel als in je nadeel kan variëren. Bij zulke zonnepanelen kan je module dus meer produceren dan zijn theoretische vermogen, maar kan je module evengoed minder produceren.
Let ook op met weinig betrouwbare zonnepanelen die zeggen dat ze een positieve tolerantie hebben, maar waar de werkelijke output alle kanten kan opgaan.
De zonnecellen van SunPower zijn volledig onbedekt. Er is niets dat het zonlicht belemmert om tot bij het silicium te geraken. Heel veel producenten, maar zeker niet alle, hebben aan de oppervlakte van hun zonnecellen fijne draadjes, de busbar genaamd, die de elektriciteit opvangen en verzamelen. Bij zonnecellen van SunPower lopen de draadjes niet bovenop de zonnecellen, maar worden ze aan de achterkant geplaatst.
Producenten die de draadjes bovenop de zonnecellen plaatsen, doen dit vooral omdat dit een goedkopere productiemethode is. En daar is uiteraard niets mis mee. Het zal uiteindelijk ook goedkopere zonnepanelen voor de consument opleveren. Maar puur vanuit een efficiëntieopzicht is het beter om de draadjes aan de achterkant te plaatsen, zodat ze op die manier geen schaduw werpen op het silicium.
Het design van de draadjes aan de voorzijde zal een nog negatiever effect hebben tijdens perioden wanneer de zon laag staat, zoals de lente en herfst, de ochtenduren en de vooravond. Tijdens deze momenten veroorzaken de draadjes door de laagstaande zon nog meer schaduw, wat een negatief effect heeft op de energieoutput. Van dit alles hebben SunPower zonnepanelen dus geen last.
Zonnepanelen en schaduw zijn geen te beste vrienden. Hoe minder zonlicht er op het zonnepaneel valt, hoe minder energie wordt opgewekt, daar kan geen enkel ingenieus design iets aan veranderen. Maar dat is niet het enige probleem.
Een klein stukje zonnepaneel dat in de schaduw valt kan een negatieve impact hebben op de output van het hele zonnepaneel. En als alle zonnepanelen geconnecteerd zijn met één enkele omvormer, wat meestal zo is, dat zal de output van één zonnepaneel de output van de hele installatie beïnvloeden. Het systeem van de zwakste schakel. Eén zonnepaneel in de schaduw kan dus de output van je hele installatie om zeep helpen.
Dit probleem kan enigszins verholpen worden door het systeem van diodes, die de installatie meestal in drie verdelen. Dus wanneer één paneel onderpresteert, dan kunnen deze diodes een bypass voorzien, waardoor de output van de installatie met slechts een derde vermindert.
SunPower verdeelt hun installaties niet in drie, ze hebben een diode in elke zonnecel …
Hoe warmer een zonnepaneel wordt, hoe minder elektriciteit ze uiteindelijk zullen produceren. Zeker op warme en zonnige zomerdagen kan de output bizar genoeg sterk dalen als gevolg van te warme zonnepanelen.
Hoge rendementspanelen hebben echter een ingenieus systeem om dit probleem te verhelpen. Hoe meer zonlicht ze kunnen omzetten in elektriciteit, hoe minder warmte er overschiet om de zonnepanelen op te warmen. Samen met de koperen achterplaat zorgt dit ervoor dat deze zonnepanelen tot 3 graden koeler kunnen blijven dan standaard zonnepanelen.
Opgelet, dit zorgt dus niet voor een hoger vermogen, maar zorgt er enkel voor dat deze zonnepanelen minder snel output zullen verliezen bij hogere temperaturen.
Ook zonnepanelen van SunPower hebben dus deze eigenschap. Al varieert het vermogen om te weerstaan aan de hitte van paneel tot paneel. Standaard zonnepanelen zien hun output met zo’n 0,45% dalen bij elke temperatuurstijging met 1° Celsius. De SunPower Performance Series zonnepanelen zien hun output dalen met 0,34%, wat dus iets minder is dan bij een standaard zonnepaneel. De SunPower Maxeon Series zonnepanelen zien hun output dalen met 0,29%, wat uitmuntend goed is. Dit resulteert al gauw een energieverlies van 8% op jaarbasis.
Omdat SunPower zonnepanelen zo’n hoge performantie hebben, en ze koeler blijven in warme omstandigheden, zullen ze ook minder snel degraderen en verliezen ze dus slechts zeer geleidelijk hun output.
De garantie van SunPower dekt een daling in productieoutput van 0,2% per jaar. Dus als je een zonnepaneel van 345 Watt koopt, dan zal deze na 10 jaar nog steeds 331 Watt produceren. Zoniet, dan wordt dit zonepaneel vervangen.
De kans dat het zover komt is klein. In werkelijkheid is de daling in output veel minder groot. Volgens recente statistieken is de gemiddelde daling in output van SunPower zonnepanelen slechts 0,12% per jaar. Dat betekent dat je zonnepaneel van 420 Watt na 40 jaar nog steeds een output rond 371 Watt zal hebben. Niet slecht toch?
Eindigen doen we met de vraag waarmee deze pagina mee begon: zijn SunPower zonnepanelen hun hoge prijs waard? Wel, zoals steeds hangt dit af van wat je belangrijk vindt. Indien je kwaliteit wil, dan moet je er een hoge prijs voor betalen. Maar je krijgt er dan wel veel voor in de plaats. Indien je zonnepanelen 50% meer elektriciteit genereren over 40 jaar, dan zijn ze inderdaad hun 30% hogere prijs ook waard.
Ook de goede service is zijn prijs waard. Dat SunPower een installateur langs stuurt om je defecte zonnepaneel te vervangen is uiteraard ook zijn geld waard. Bovendien stopt de levensduur van SunPower zonnepanelen niet op 40 jaar, maar zullen veel van je panelen zelfs de 60 jaar halen, waardoor ze zelfs een veelvoud van hun hoge prijs zullen terugverdienen.
Wilt u meer weten over Sunpower en alles in de praktijk zien dan kunt u zich inschrijven voor onze informatieavonden.