Klik op het logo voor de brochures

Brandweer en zonnepanelen !!

(bron nu.nl)

Zonnepanelen zijn bij een brand gevaarlijk voor de brandweer. Dat staat in een memo van het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIFV), dat onder meer richtlijnen opstelt voor de brandweer.

Ook als de elektriciteit via de hoofdschakelaar bij een brand wordt uitgeschakeld, blijven de panelen via de bedrading spanning leveren. Door de hoge voltages lopen brandweerlieden het gevaar te worden geëlektrocuteerd als ze de brand met water proberen te blussen.

Een zonnepaneel laadt op wanneer het licht opvangt, ook als de elektriciteit is uitgeschakeld. Dat licht hoeft niet van de zon te zijn, maar kan ook van vlammen of lichten van de hulpdiensten komen. Zonnepanelen geven daarom ook stroom af als ze niet aan staan.

Volgens de directiesecretaris van het NIFV, Lex Schruijer, moeten brandweerlieden uitkijken als ze zonnepanelen blussen. Toch relativeert hij het risico van de zonnepanelen: "Brandweermensen moeten met veel risico's rekening houden tijdens het blussen en dit is er één van."

In Nederland zijn er geen incidenten geweest met zonnepanelen die in brand stonden, maar in België kon de brandweer recent met moeite een huis blussen, omdat er zonnepanelen op het dak lagen. U wilt ook immers dat de brandweer zijn best doet om uw huis te blussen en natuurlijk ook de veiligheid van de brandweer lieden.

De Enphasde omvormers zorgen er direct voor dat de spanning van de zonnepanelen laag worden gehouden als de spanning van de omvormers eraf is, zodat dit geen gevaar is voor mens en dier.

 
Facebook
webdesign: copart/trendo | 2012 copyright dsa
IMG_00020 IMG_00215 IMG_00019_00001 IMG_0160