Aantal laadpalen in Nederland stijgt naar 1,7 miljoen in 2030

Waren er tien jaar geleden in Nederland rond de 400 laadpalen, nu staat de teller al bijna op 60.000 (semi-)openbare oplaadpunten. Ze schieten dus als paddenstoelen uit de grond. En een laadpaal vinden wordt nóg makkelijker: de komende tien jaar zal het laadnetwerk in Nederland explosief groeien naar maar liefst 1,7 miljoen laadpunten. En dat is hard nodig, want het aantal elektrische auto’s op de Nederlandse wegen stijgt snel. 
 

Klimaatakkoord: 1,7 miljoen oplaadpunten in 2030

Nederlanders over laten stappen op de elektrische auto is een belangrijk doel binnen het Klimaatakkoord. Zo worden er vanaf 2030 alleen nog maar uitstootvrije auto’s nieuw verkocht. Naar verwachting rijden er dan zo’n 1,9 miljoen elektrische auto’s in Nederland. Een landelijk dekkend laadnetwerk voor al die auto’s vergt zeker 1,7 miljoen laadpalen volgens de overheid. Daarom worden er de komende tien jaar versneld meer laadpalen geplaatst in Nederland. Naar schatting zijn er in 2021 al 213 nieuwe oplaadpunten per werkdag nodig, gezien de snelle groei van elektrische auto’s op de Nederlandse wegen.

Snelladers, laadpleinen en openbare laadpalen

Goed nieuws dus als je al elektrisch rijdt of gaat rijden: de komende jaren wordt het aantal laadpleinen, snelladers en publieke laadpalen in Nederland flink uitgebreid. Ze komen in straten en woonwijken, bij supermarkten en horeca. Actieradiusvrees is dan voorgoed verleden tijd, want er is dan altijd een laadpaal in de buurt. Ook komen er meer oplaadpunten voor bussen en vrachtwagens en zelfs voor de binnenvaart. 

Een laadpaal zoeken

In Nederland hoef je niet lang te zoeken naar een laadpaal om je elektrische auto op te laden. Er zijn momenteel 58.388 (semi-)openbare laadpalen en meer dan 1.675 snelladers, zoals Tesla Superchargers en Fastned. De meeste (snel)laadpalen staan in Zuid-Holland (17.036), gevolgd door Noord-Holland (13.579), Noord-Brabant (7.364) en Utrecht (6.522). Dat is ook niet zo gek, want dit zijn dichtbevolkte provincies rondom de grote steden Rotterdam, Amsterdam en Utrecht (bron: RVO). Ben je benieuwd waar deze oplaadpunten staan? Een overzicht van alle laadpalen vind je op deze kaart.

Nederland koploper laadinfrastructuur

Nederland is Europees koploper op het gebied van laadinfrastructuur: nergens staan er zoveel laadpalen per vierkante meter als in Nederland. Wereldwijd zijn er op dit moment zo’n 925.000 laadstations en Europa telt al meer dan 200.000 oplaadpunten, waarvan een kleine 60.000 in Nederland (bron: Statista). 

Steeds meer laadpalen in Europa

Ga je graag met je elektrische auto de grens over? Dan is er ook op Europees vlak goed nieuws: er wordt fors geïnvesteerd in het Europese laadnetwerk. Laden in het buitenland wordt dus steeds makkelijker. Zo zijn er over tien jaar naar verwachting rond de 6 miljoen laadpunten in Europa (bron: Statista). Ga je met je elektrische auto op vakantie naar het buitenland

(bron athlon.com)