Klik op het logo voor de brochures

Zonnepanelengigant SolarWorld failliet


De Duitse zonnepanelenproducent SolarWorld zal onmiddellijk het faillissement aanvragen. Dat heeft het bedrijf woensdag aangekondigd. Er was geen andere uitweg voor SolarWorld, dat flink in de schulden zit.
Het bedrijf kampte met juridische problemen in de VS en met forse prijsconcurrentie uit China.

In 2016 boekte het bedrijf dieprode cijfers, maar in maart klonk het nog strijdvaardig dat via een stevig bezuinigingsplan weer winstgevendheid mogelijk was vanaf 2019. De kosten zouden met een vijfde worden teruggedrongen, onder meer via de afbouw van 400 banen.

In een korte verklaring zegt SolarWorld dat nog bekeken wordt of het ook voor zijn dochterbedrijven een faillissementsaanvraag zal moeten indienen. Het bedrijf heeft ook een fabriek in de Verenigde Staten.

'Hopelijk enkel technisch faillissement SolarWorld'

'Wrang is dat SolarWorld momenteel de vraag naar hun producten niet aan kan', schrijft Ter Horst aan de redactie van Solar Magazine. 'Eind 2016 kondigden ze een transitiejaar aan. Er werd besloten te stoppen met de productie van goedkope polykristallijnpanelen en zich enkel te richten op hoogwaardige monokristallijnpanelen. Juist deze blinken uit in innovatie en prijs-kwaliteitverhouding en werden goed verkocht.'
Ter Horst laat verder weten 'als Benelux-importeur sinds gistermiddag in Freiberg aanwezig te zijn voor overleg'. 'Gehoopt wordt op een technisch faillissement, waarbij de fabrikant vrij van schulden de productie kan voortzetten. Ook voor ons komt het faillissement van SolarWorld als een grote verrassing.


Financiele status fabrikanten
Veel fabrikanten die zonnepanelen produceren verkeren momenteel in zwaar weer. Dit heeft meerdere oorzaken.
Dumping zonnepanelen

Momenteel hebben we te maken met een overcapaciteit van Chinese zonnepanelen. Dit heeft ermee te maken dat er subsidieregelingen in China zijn stopgezet. De fabrikanten dumpen nu dus hun zonnepanelen op de Europese markt en proberen op deze manier hun financiële positie te verbeteren.
Claims door diversen partijen
Ook heb we te maken met verschillende rechtzaken waarbij er claims worden neergelegd bij zonnepanelen fabrikanten. een voorbeeld hiervan is de claim van Hemlock op de Duitse fabrikant SolarWorld. Hemlock, leverancier van polykristallijn silicium, startte de rechtszaak geruime tijd geleden op, omdat zij van mening is dat SolarWorld  een contract geschonden heeft dat een waarde kent van enkele honderden miljoen dollars. Zo is SolarWorld zijn afspraken niet nagekomen waardoor ze onder financiële druk staan. 
Hoe weet u hoe een fabrikant ervoor staat?
Een goede manier om te voorspellen of een zonnepanelen fabrikant een faillisement tegemoet gaat kan door middel van de Altman Z-Score. 
De Altman Z-Score is een formule waarmee een faillisment voorspeld kan worden. Deze formule wordt door instanties als controleurs, belasting, accountants en rechtbanken gebruikt om te bepalen of een bedrijf binnen twee jaar failliet zal gaan. Deze formule is dus een erkende manier om de financiële status van een bedrijf te bepalen.
In onderstaande tabel zien we de fabrikanten die momenteel in zwaar weer verkeren waarbij de kans op een faillisement groot is. Hier moeten we wel bij zeggen dat er voornamelijk gekeken wordt naar de grote fabrikanten wereldwijd. De kleinere spelers in deze markt worden hier niet in meegenomen.
U ziet dat Solarworld er beter voor stond dan JA Solar maar toch failliet. Dus er komt ook zwaar weer aan voor JA Solar.
Risico's en garantie

Bij een faillisement kan er geen aanspraak meer gemaakt worden op de product- en rendementsgarantie
Bij een faillisement mogen herverzekeraars (Munich Re, Ergo, etc.) hun contract opzeggen in tegenstelling wat gezegd wordt (kleine lettertjes)

Voorbeelden van recente faillisementen/noodsituaties

Suntech: In 2013 is de Chinese fabrikant failliet gegaan. Welliswaar hebben ze wel een doorstart gemaakt met behulp van de Chinese overheid.
Sunrise: Sunrise had een importkanaal via hun Europese onderneming Sunrich. Deze is door de duitse rechtbank failliet verklaard waardoor de garanties op de zonnepanelen van Sunrise zijn komen te vervallen.
TSMC: In 2015 is de Taiwanese fabrikant van CIGS (dunne film) zonnepanelen gestopt.
Yingly: Voormalig grootste fabrikant zit in financiële problemen. Het bedrijf heeft grote schulden.
SolarWorld: Het Duitse bedrijf SolarWorld zal in het laatste kwartaal van 2016 ca. 500 medewerkers gaan ontslaan.

Wat moet u dan kiezen?

Wij werken met LG Electronics die wel een gezonde bedrijfsvoering hebben, maar ook met toekomstvisie (groot electronica producent). Zo is dus LG Solar een goed voorbeeld. Als onderdeel van een groot electronica producent staan zij er financieel goed voor. In tegenstelling tot 95% van alle andere fabrikanten zijn zij één van de weinige fabrikanten die jaarlijks wel winst draaien en veel geld in innovaties stoppen. LG streeft op hoge vermogens zoals nu het nieuwe paneel van 360wp.

 
Facebook
webdesign: copart/trendo | 2012 copyright dsa
DSC02681 IMG_0166 IMG_00215 IMG_00033 IMG_0105 IMG_00028